kinderopvang meevaller van driehonderd miljoen euro

In de kinderopvang is sprake van een meevaller van driehonderd miljoen euro. De oppositie in de Tweede Kamer dringt er bij minister Asscher (Sociale Zaken) op aan om het geld dat overblijft in de kinderopvang te gebruiken om de bezuinigingen terug te draaien.

De kans dat de meevaller wordt gebruikt om bezuinigingen in de kinderopvang ongedaan te maken, lijkt echter niet groot. Ingewijden in de coalitie wijzen erop dat het terugsluizen van het geld (naar verluidt zo’n 300 miljoen euro) in strijd is met de begrotingsregels van het kabinet (de ‘Zalm-norm’).

De oppositie blijft eisen dat het geld dat over is terugvloeit naar de sector. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Heerma is daar de laatste jaren te fors op bezuinigd. Daardoor dreigen er lange wachtlijsten als straks de economie weer aantrekt, voorspelt hij. Heerma drong eerder aan op een parlementair onderzoek naar de problemen in de kinderopvang, maar kreeg onvoldoende steun hiervoor. Wel houdt de Kamer binnenkort een hoorzitting met vertegenwoordigers van de sector.

Minister Asscher wilde afgelopen donderdag niet vooruitlopen op de Voorjaarsnota. Over de kinderopvang is hij in gesprek met de sector. In de loop van de komende maand zal hij de Kamer informeren.

Actueel binnen de sector