Cadeau Kinderopvang onrechtmatig

Cadeau Kinderopvang onrechtmatig

Kinderopvangcentra geven verschillende cadeau’s om ouders te lokken naar het kinderdagverblijf om hun kinderen in te laten schrijven. Volgens minister Asscher mag dit niet zomaar. Volgens een wetsregel moet het uurtarief dan worden aangepast en dit gebeurd niet of nauwelijks. 

Gratis luiers, een gratis bakfiets, een jaar gratis boodschappen, noem het maar op. Kinderdagverblijven toveren van alles en nog wat uit de hoge hoed om ouders voor zich te winnen. Maar… dit mag niet zomaar. Volgens de Wet Kinderopvang horen deze acties verwekr te worden in het uurtarief (jaarbasis). Uit de praktijk blijkt dat kinderopvangorganisaties zich hier niet aan houden. 

Asscher gaat met de Brancheorganisatie Kinderopvang praten om advertenties van kinderdagverblijven, die niet stroken met de Wet kinderopvang, tegen te gaan. Door bijvoorbeeld de Handreiking uurprijzen voor kinderopvangorganisaties uit 2004 te actualiseren, hiermee wordt het afgelopen met de weggeefstunts en de lokkertjes. 

De Belastingdienst heeft een speciale internetservice-afdeling toezicht die de aanbiedingen in de kinderopvang nauwlettend in de gaten houd. Zij zullen er ook op letten of ouders volledig worden geïnformeerd over de weggeefactie. Als dit zo is, dan wordt de organisatie verzocht om de informatie aan te passen. Dat verzoek wordt over het algemeen gehonoreerd. Als de organisatie het verzoek naast zich legt, dan is de belastingdienst genoodzaakt om te handhaven. 

Actueel binnen de sector